niedziela

Babka łaciata (zebra).

Cicho tyka zegar. Tik-tak. Tik-tak. Lubię chwile zamyśleń. Towarzyszą mi piosenki Grechuty. Sny o gałązce kwitnącej jabłoni. Wizje, które za dnia ożywiają myśli. Tylko spokojnie. Zakupowe szaleństwa. Powtarzalność. Delikatne muśnięcia słońca. Książki, książki. Dużo książek. Ciepły szlafrok i dużo herbaty. Podaj mi talerzyk...


Babka łaciata (zebra)

5 jajek
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka ciepłej wody
szklanka oleju


ponadto:
3 łyżeczki kakao
3 łyżeczki mąki

Piekarnik nagrzewamy do 200st. C.  Jajka ucieramy z cukrem (dosyć długo). Dodajemy przesianą mąkę, proszek, wodę i olej. Mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy do niej masę na przemian. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 15 min., a następnie zmniejszamy temperaturę do 180st. i pieczemy kolejne  40 min. (sprawdzamy patyczkiem i ewentualnie dopiekamy).
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Idealne ciacho do popoludniowej herbatki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię bardzo tę babkę i też ją często robię ale ja dodaję gazowanej wody ale skoro na zwykłej też wychodzi to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co by tu zjeść?: nie wiedziałam o gazowanej, na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm..
    puszysta i delikatna. pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. zebra jest dobra zawsze i wszędzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tą babkę, jest taka puszysta i delikatna. Idealna na deszczowe dni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...