środa

Parzona babka waniliowa.

Ukradkowe spojrzenia. Ciche słowa. Długie listy. Tęsknota zamknięta w puszce po herbacie. Krótkie dni, krótkie noce, krótkie lata. Spotkania przy kawie. Nowe zapatrzenia, zasłuchania. Niektóre rzeczy się nie zmieniają. Wspaniałe inspiracje. Stos książek na nocnej szafce. Przepisy retro. Waniliowe cuda. Kuchenne fascynacje. Upadki i wzloty. Omawiane przy babce...


Parzona babka waniliowa
wg. przepisu Ewy Aszkiewicz

5 jajek*
szklanka cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła
szklanka mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki krupczatki
3 budynie waniliowe (u mnie 120g)

Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki, proszek i budynie, ubijamy wszystko przez ok. 3min. Do wyrobionego ciasta dolewamy wrzące, roztopione masło, po minucie wszystko delikatnie ubijamy, aż do połączenia składników. Następnie przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160st. ok. 50min.
Smacznego!


*wszystkie składniki w temp. pokojowej

7 komentarzy:

  1. musi byc pyszna ta babka...;) lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię czytać jak piszesz;) od razu robi się cieplej na sercu

    OdpowiedzUsuń
  3. Izaa: o tak, naprawdę warto zrobić...
    Panna Malwinna: cieszę się, że Ci się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można się ugościć kawałeczkiem ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszna musi być ta babka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Russkaya: proszę bardzo ;)
    Paula: jest...

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna. Uwielbiam takie babki :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...