Przepis na ten sernik wymyśliłam już dawno, niedawno znalazłam kartkę z tym przepisem, a że wiem, że Babcia lubi serniki, to pomyślałam - dlaczego nie? Jest mocno waniliowy z delikatnym posmakiem toffi, wprost rozpływa się w ustach. Polecam!
Sernik waniliowy z nutką toffi
Ciasto:
250 g biszkoptów waniliowych
115 g miękkiego masła
225 g cukru pudru
20 ml zimnej wody
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Masa:
1 kg twarogu ( najlepiej trzykrotnie mielonego)
6 jajek, oddzielnie żółtka i białka
310 g drobnego cukru
opakowanie cukru wanilinowego (16g)
opakowanie (60g) budyniu toffi
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego
Biszkopty kruszymy. Masło łączymy z cukrem, wanilią i wodą. Dodajemy biszkopty. Formę o wym. 25cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy przygotowane ciasto. W drugim naczyniu żółtka łączymy z cukrami, dodajemy twaróg, budyń (proszek), proszek do pieczenia i aromat. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy je z masa twarogową. Wylewamy wszystko na przygotowany wcześniej spód. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Pieczemy sernik ok. 60 - 70 min.
Smacznego!
Mniam! I bez bakalii - czyli tak jak lubię :D
OdpowiedzUsuńMmmm.... sernik + toffi... musi być pyszne! :-)
OdpowiedzUsuńPafka
sam sernik uwielbiam, a ta nuta toffi jest dodatkowo kusząca :)
OdpowiedzUsuńza kostkę takiego sernika dużo bym dała :)
OdpowiedzUsuńlyzka.czy.widelec: co do bakalii, zgadzam się z Tobą w pełni ;)
OdpowiedzUsuńŚladami Słodkiej Babeczki: ;)
chantel: spróbuj...
zauberi: proszę, częstuj się ;)
każdy ma taki stosunek do własnej babci - i to jest super!
OdpowiedzUsuńniech żyją nasze Babcie :) i niech żyją takie piszące o warościach wyższych blogi ;)
OdpowiedzUsuńbardziej od sernika zazdroszczę właśnie tego, że masz Babcię..
OdpowiedzUsuń