sobota

Melancholia w kształcie truskawki. Ciasto najprostsze.

Kołysanka dla przyjaciela. Dyskusje o kształcie chmur. Marzę nie słowem. Pamiętnik człowieka. Kuchenne medytacje. Pełnia księżyca. Czerwone niebo. Przytulanie ustami. Szklanka pełna niepokojów. Święta Rita od Rzeczy Niemożliwych. Nieuniknione wyczekiwanie. Małe okno. Melancholia w kształcie truskawki. Ciasto najprostsze. Przepis z bloga Trufli.
Ciasto najprostsze z truskawkami i migdałową kruszonką
(przepis zgodny z KPP oraz MM)

150g miękkiego masła
45g oleju roślinnego (z pestek winogron lub słonecznikowego)
¼ szkl. nektaru/syropu z agawy i tyle samo fruktozy, lub tylko syropu/nektaru (w sumie 1/2szkl.) lub 1/2 - 3/4 szkl. cukru muscovado, lub 1/3 szkl. miodu (pół na pół gryczanego z dowolnym, łagodnym w smaku miodem)
4jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)
szczypta imbiru
szczypta soli
2szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, przesianej i pozbawionej otrąb (lub zwykłej pszennej)
¾ łyżeczki drożdży instant, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kurkumy
truskawki

Piec rozgrzać do 165-170st. C. Masło, olej oraz agawę z fruktozą (lub cukrem) miksować, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość (ok.2-3min). Wciąż miksując dodawać po 1 jajku, następnie ekstrakt z wanilii, po chwili imbir i sól. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i drożdżami, wsypać do masy i miksować, aż wszystko dokładnie się połączy, pod koniec miksowania dodać kurkumę. Masę przelać do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszki. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką. Piec 45-50 min.

Kruszonka migdałowo-waniliowa
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka fruktozy (lub cukru)
2 łyżki masła
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią)
mała szczypta imbiru mała szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
kurkumy na czubku noża

Wszystkie składniki wymieszać palcami, aż powstaną „okruszki”.
Kruszonką posypać wierzch ciasta.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Świetne ciasto! A przy okazji, 45g oleju to ile, jakby przeliczać na szklanki? 1/3, 1/2? Bo się nie orientuję. ;)

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciacho! no i MM gdzieś z pogranicza 2 i 3 fazy - tak sama się odżywiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Święta Rita od rzeczy niemożliwych ! I ciasto truskawkowe, więcej mi nie trzeba, Bóg zapłać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. shaday: bardziej 1/3 szklanki ;) albo 3,5 łyżki(to będzie dokładniej)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno pyszne;)i ta kruszonka!zdjęcia mówią same za siebie!

    OdpowiedzUsuń
  6. O, teraz 'zadzialalo'! Ale bardzo czesto gdy chce do Ciebie kliknac pojawia sie ten 'googlowy' komunikat, ze blog jest zawieszony :/

    Ciasto bardzo w moim typie ;) Mam nadzieje juz niebawem wrocic do pieczenia... :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...