poniedziałek

Chlebek bananowy (banana bread).

Ostatnio bardzo się spieszę. Gna mnie jakiś wewnętrzny niepokój. Z przyjemnością więc zasiadam do książki i wędruję po uliczkach dziewiętnastowiecznej Atlanty. Szukam teraz przepisów szybkich, prostych i smacznych.Szukam czegoś nowego. Potrzebuję zmian. Dłuższego urlopu. Podróży. Na razie się uśmiecham, piekę i dużo wędruje.W końcu jutro też jest dzień...

Chlebek bananowy (banana bread)
przepis Doroty, z moimi modyfikacjami

3 lub 4 dojrzałe banany
1/3 szklanki roztopionego masła (ja rozpuściłam pół kostki)
¾ szklanki brązowego cukru
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii + 1 łyżeczka syropu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
¾ szklanki mąki żytniej
¾ szklanki mąki pszennej

W dużym naczyniu mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i wanilię. Na końcu dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą i solą. Mieszamy do połączenia składników.
Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam chlebki bananowe. Twój wygląda świetnie ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity... uwielbiam chlebki bananowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja uwielbiam bananowe chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też mam swoje wewnętrzne niepokoje, szkoda, że takiego chlebka brak..

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten chlebek to idealna propozycja na jesienne śniadanie... I nie tylko. ;) Z pewnością jeszcze go zrobię.

    Pozdrawiam
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...