piątek

Spotkanie z wierszem (6): Żegnając się z matką . Sernik czekoladowy. Najprostszy.

Żegnając się z matką* 
 
 Jak do Ciebie będę pisał 
pochylony nad sobą w żalu. 
Serce chłodne świeci jak kryształ 
i choć wczoraj się z Tobą rozstałem, 
jak Ci słowo do dłoni podam 
badający uparcie ciemność, 
skoro mówisz: lekka jest młodość 
chociaż ognia bukiet nad ziemią, 
skoro mówisz: ciałem człowieczym, 
trzeba schodzić nisko, najniżej, 
bo radosna w locie tym wieczność 
jest kołyską zrodzoną na krzyżu. 
Jak Ci sercem odpowiem jak źródłem 
wykuty głosem śpiewnym, 
kiedy tłum przerażonych jaskółek 
niosę po ręce lewej, 
jak mych ust niewyczutych graniem 
mam zawołać bohaterski i bliski, 
gdy po mej ręce prawej 
drży ojczyzny pogięta kołyska 
i piosenka wieczorna leży 
jak owocu zniszczone grono, 
dalej niebo, dom mój i księżyc 
opuszczony jak Ty i młodość. 
 Sernik czekoladowy
podaję za Liską
Spód:
180 g biszkoptów
120 g masła
2 łyżki kakao

Masa:
1 kg białego sera, zmielonego
200 g drobnego cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na kawałki i roztopionej w garnuszku lub w kąpieli wodnej
2-3 łyżki amaretto, rumu lub innego likieru (to opcja, ale warto!)

Forma do pieczenia: Tortownica o średnicy 23 cm, wysmarowana masłem


Spód:
wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Powstaną okruchy, którymi należy wykleić spód tortownicy i 1/3 wysokości jej brzegu.

Masa:
Ser zmiksować z cukrem i wanilią, dodawać po jednym jajku, na końcu rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i alkohol.
Nie należy miksować zbyt długo, ponieważ masa stanie się zbyt płynna.
Wlać masę na spód z biszkoptów.

Piekarnik nagrzać do 160 st C.
Wstawić
 sernik i piec 40-60 minut - sernik jest upieczony, kiedy masa jest 
ścięta, ale niezbyt twarda. Warto sprawdzić stopień upieczenia ciasta po
 40 minutach i w razie potrzeby przykryć wierzch formą aluminiową i 
dopiekać jeszcze kilka minut.

Ostudzić w ciepłym piekarniku z 
uchylonymi drzwiczkami. wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej 
na całą noc. Wówczas będzie się lepiej kroił.

Smacznego!
* "Żegnając się z Matką", T. Gajcy

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...